top of page
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
Ara

MÜZE ZİYARETÇİSİ - ALÇITEPE SAHRA HASTANESİ MÜZESİ '1915 HİLAL-İ AHMER SERGİSİ - 4. BÖLÜM

  • hasankoyuncu1
  • 19 Mar 2021
  • 3 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 21 Tem 2022



- GİRİŞ ANONSU (ZOOM PROGRAMI)

ARKA PLAN: ALÇITEPE SAHRA HASTANESİ MÜZESİ '1915 HİLAL-İ AHMER SERGİSİ

FOTO: Hasan KOYUNCU


- ANONS METNİ:

- Herkese Merhaba.

Perspektif Project Kanalına Hoş Geldiniz.

Ben Hasan KOYUNCU

- Müze Ziyaretçisinin 4. Bölümünde Çanakkale Eceabat'ta bulunan Alçıtepe Sahra Hastanesini bir diğer adıyla 1915 Hilal-i Ahmer Sergisini anlatımım eşliğinde gezeceğiz.


İyi Seyirler Dilerim.


- JENERİK


- VİDEO GİRİŞİ / SERGİ BİLGİLENDİRME LEVHASI


- Eceabat ilçesine bağlı Alçıtepe Köyünde çadırlardan oluşturulan sergide Çanakkale Savaşları sırasında cephe gerisinde yaşanan sağlık hizmetleriyle lojistik ve idari hizmetler anlatılıyor.

- Sergide ziyaretçileri ilk olarak makineli tüfek başında nöbet bekleyen ve gözcülük yapan asker karşılıyor.

- Meydanda ise cephede yaralanan askerlerin atlı ambulanslar ile sahra hastanesine getirilmesi kesitlerine yer verilmiş.

- Sahra Hastanesine yaklaşırken sol tarafta Hilal-i Ahmer (Türk Kızılayı) çayhanelerini ve ilerisinde yaralı askerlerin ameliyatının yapıldığı ameliyathane ile ambarı görüyorum.

- İlk müdahale çadırları, hastane taburcu işlemleri, şehit düşen askerler ve dini vecibelerin yerine getirildiği, hayatını kaybeden askerlerin tutulduğu gölgelik alanlar bulunuyor.

- Düşmana ait tayyareler tarafından bombalanan bir sargı yerinde yaşananlar alandaki ses düzeneğiyle ziyaretçileri adeta o ana götürüyor.

- Serginin bahçe alanındaki kısımları gezdikten sonra içerideki eşya ve fotoğrafları görmek için tarihi binaya giriş yapıyorum.

- Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve Konya Selçuklu Belediyesi Çanakkale Savaşları sırasında Alçıtepe Köyünde Hastane olarak hizmet veren Tarihi Binayı ortak iş birliği çerçevesinde restore ederek Açık Hava Müzesi haline getirilmiş ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103'ncü yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından açılmış.

- Dünyanın en kanlı muharebelerinden birine sahip olan Gelibolu Yarımadasındaki sergi savaşın acı yüzünü ziyaretçilerine aktarıyor ve savaşın hastane ortamını sunuyor.

- Çanakkale Muharebeleri süresince sağlık hizmetleri de kritik bir öneme sahip olmuş 2 Ağustos 1914 Tarihinde ilan edilen aynı gün gece yarısından itibaren fiilen başlayan ve seferberliği takiben kurulan Menzil Genel Müfettişliği tarafından uygulamaya konulan usül ve prensipler dahilinde rütbesiz askerlere dahi depo alaylarında geçirdikleri temel eğitim süresince ilk yardım konularında eğitimler verilmiştir.

- Sıhhiyelerin müdahale ve tedavi için kullandığı araç gereçleri sergileniyor.

- Duvarda ise TBMM ve Kızılay'ın arşivlerinden yaralıların koğuşlara yerleştirilmeleri Çanakkale Yaralılarının İstanbul Sirkeci İskelesine indirilişi (14 Mayıs 1915) gibi kareler bulunuyor.

- Şirketi Hayriye Vapuruyla İstanbul'a getirilen yaralılar ile Çanakkale Yaralılarının İstanbul Hastanelerine sevki için Sirkeci'den taşınmalarını gösteren fotoğraflarda bu karelerden.

- Bir Çanakkale Gazisine yapılan operasyon sırasında çekilmiş fotoğraflarla birlikte Menzil Hastanelerinin sayılarının yanında fotoğraflara yer verilmiş.

- Cephe gerisinde hastanelerde ameliyathanelere yaralı naklinde kullanılan Tekerlekli Sedye hastanın enfeksiyonlardan etkilenmesini ve diğer askerlerin morallerinin bozulmasını önlemek amacıyla kapalı tutulmuştur.

- Sergilenen eşyalardan biri de ilaçları üretiminde ve laboratuvarda kullanılan kimyasal malzemelerin hazırlanmasında kullanılan tunç ve porselen havan ve eli.

- Sıhhiye erlerimiz tarafından cephede kullanılan Alman Yapımı Sargı ve İlk Yardım Çantası ise müzede gördüğüm son eser.


DETAY:


02:07 - Makineli tüfek başında nöbet bekleyen asker

02:30 - Atlı Ambulanslar

03:01 - Çayhane

04:00 - Ameliyathane

04:52 - Ambar

08:07 - Ses Düzeneğiyle Canlandırma

09:20 - Binaya giriş

11:52 - Tbmm ve Kızılay'ın arşivlerinden yaralıların koğuşlara yerleştirilmeleri

12:09 - Çanakkale Yaralılarının İstanbul Sirkeci İskelesine indirilişi (14 Mayıs 1915)

12:45 - Şirketi Hayriye Vapuruyla İstanbul'a getirilen yaralılar ile Çanakkale Yaralılarının İstanbul Hastanelerine sevki için Sirkeci'den taşınmalarını gösteren fotoğraflar

13:00 - Bir Çanakkale Gazisine yapılan operasyon sırasında çekilmiş fotoğraf

13:36 - Tekerlekli Sedye

16:33 - Tunç ve porselen havan ve eli

17:25 - Alman Yapımı Sargı ve İlk Yardım Çantası

17:58 - Yavuz Selim Karakışla, "Osmanlı Hilâl-i Ahmer Cemiyeti'nin Kartpostalları ve Pulları''

18:18 - Kadrajımdan, Foto: Hasan KOYUNCU

18:45 - Şehitler Abidesi Drone Görüntüleri: Oğuz YİĞİT

18:58 - Gelibolu 2005 (Gallipoli 2005) / Film


KAYNAKÇA


- Barış BORLAT, Burhan SAYILIR, 105. Yılında Çanakkale Muharebelerine Bakış, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, 2020.


- ''Çanakkale'de savaşın acı yüzünü sahra hastanesi anlatıyor'' https://www.yeniasir.com.tr/galeri/yasam/canakkalede-savasin-aci-yuzunu-sahra-hastanesi-anlatiyor


- ''Çanakkale Savaşı'nın sahra hastaneleri müzeyle günümüze taşındı'' https://www.trthaber.com/haber/kultur-sanat/canakkale-savasinin-sahra-hastaneleri-muzeyle-gunumuze-tasindi-392563.html


- ''Çanakkale'de savaşın acı yüzünü 'sahra hastanesi' anlatıyor''



- Alçıtepe’de Sahra Hastane Müzesi



- Gelibolu 2005 (Gallipoli 2005) / Film

https://www.youtube.com/watch?v=B9HiSlsOM-0&t=3030s









 
 
 

Comments


© 2023 by BLAKE OWEN.

 Proudly created with Wix.com

bottom of page